Definitie hoogsensitiviteit

Er zijn verschillende termen in omloop: hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid, nieuwetijdskinderen, indigo kinderen.

Veel van de definities lijken op de definitie van Aron, alleen bekijken sommige schrijvers het vanuit een andere visie, zoals vanuit de spiritualiteit.

Aron beschrijft hoogsensitiviteit als een temperament.

Bij deze beschrijving voel ik mij het prettigst, maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. Hoogsensitiviteit is in ieder geval geen aandoening!

Definitie van hoogsensitiviteit volgens E. Aron:
“Hoogsensitieve personen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degene die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor zijn hoogsensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol (ze zijn zich bewust van de gevolgen van een vergrijp en zijn er zodoende minder toe geneigd). Ze worden ook eerder overweldigd door een hoog volume of een grote hoeveelheid input ineens. Dit proberen ze te vermijden en zodoende lijken ze verlegen of timide ‘de spelbreker’. Wanneer ze de overprikkeling niet kunnen voorkomen, lijken ze ‘snel overstuur’ en ‘overgevoelig’.” (Aron, 2010)
Positief opvoeden